I Love MAFALDA _ me Gusta Mafalda mucho

13:17

  Dragi moji malo kasnim sa postom koji sam htela da postavim, jer kao prvo par dana nisam imala interneta :-( a i koliko god optimizma da imam idalje ne simpatisem zubare previse. Par dana sam morala da se druzim sa njima.
Ono o cemu zelim da vam pisem je lik MAFALDA i ja je mnogo volim.Volim i da je citam i da je nosim na majcama i pidzamicama i svim pratecim detaljima ( Poslednja kolekcija iz Oysha je imala pidzame i majce sa Mafaldom :-)))) )
Mozda neki znaju ko je ona ? A mozda i ne znate.E pa dragi moji, Mafalda je lik iz komicnog stripa koji je nacrtao i napisao argentinski karikaturista Joaquín Salvador Lavado ,poznatiji kao Quino.Ovaj njegov strip je veoma popularan u Argentini i Latino Americi i mnogim delovima Evrope.Izlazio je u periodu od 1964 -1973)godine.
Ovaj lik iz stripa je 6 -godisnja devojcica Mafalda koja je duboko zabrinuta zbog humanosti i mira u svetu i pobunjenik protiv sadasnjeg stanja u svetu .Toliko je bila popularna da su snimljene i dve crtane serije sa njom i film.
Sam komicni strip Mafalde ( kojim se na lagani nacin moglo iskazati sve ono sto narodu smeta u politickom rezimu ,u zivotu  i slicno )cine Mafalda i jos par likova.(njeni roditelji i jos par dece njeni prijatelji)Svi likovi u stripu su nastali spontano iz samog razvoja stripa i u razlicitim periodima i obicno su totalni kontrast samoj Mafaldi ,osim njenog brata koji je stvoren po uzoru na nju i predstavlja njenu podrsku.


Sada cu vam predstaviti i likove ovog stripa sa svim njihovim karakteritikama :)


Glavni lik je kao sto sam vam vec pomenula 6 godina stara argentinska devojcica Mafalda.Karakterisu je velika zabrinutost za stanje covecanstva i poslovicna mrznja za supe.Cesto zaprepascuje svoje roditelje i okolinu postavljajuci slozena pitanja vezana  za slozene i zrele teme.Njena zapazanja cesto sve odrasle ostavlja bez daha ( primer dok se igrala sa baloncicicima od pene postavljala je pitanje o komunizmu u Kini ).Generalno Mafalda je veliki pesimista do te mere da je i njeni prijatelji stalno optuzuju za prevelike doze pesimizma,a ona ih razoruzava sa odgovorom da i nije sve tako lose i da se o tome ne treba diskutovati !


Sledeci likovi su MAma i TAta,jedan vrlo normalan par bez posebnih znakova razlikovanja i isticanja .Mafalda je cesto veoma kritikci nastrojena prema statusu Domacice koji njena majka ima,a otac cesto pokusava da izbegne njena vrcava i britka pitanja o stvarima u svetu i njenom okruzenju,ali se saoseca sa svojom o cerkom o strasnom skolskom zivotu djaka :-).Strastveni je bastovan.Mama pored toga sto je domacica se predstavlja kao talentovani pijanista koja radi zajedno sa muzem radi u nekoj firmi osiguravajuceg drustva i povremeno pusi.


Felipe je sanjar koji je strasno uplasen od skole ,iako je najstariji i njapametniji clan bande.Cesto vodi unutrasnje bitke sa svojom savescui urodjenim osecajme odgovornosti.I ima njabolej ocene u skoli sto prezire.Smatra da je onaj koji okelva savrsen,voli da se igra kauboja i da cita stripove.U kasnijim izdanjima stripova zaljubljuje se u Muriel.Prepoznaje se po svojoj kosi u zubima.


Manolito je spasnki sin i cesto se navodi da je i Galicija u njemu ,sporno je da li je stvarno iz Galicije u Spaniji ili je jedan od spanskih izbeglica u juznu Ameriku jer su i njih sve navodili pod Galicija.On je trgovac i njegov porodinci posao je mala piljara ali on ima ambicije i vleiku karijeru sa puno posla ,kapitalizma i dolara,i to je ono sto ga najvise zabrinjava.On je ustvari vrlo jednostavno orijentisan ali ponekad ni to nije slucaj.veoma je kreativan kada se prave poslovni planovi.Nikada ne ide na godisnji odmor jer radi u toj maloj radnjici ciji je vlasnik njegov otac koji takodje radi sa njim i glavna im je preokupacija stvaranje sto vise novca.A i nejgov otac se onesvesti od soka svaki put kada mu se predlozi da ode na odmor i da na par dana zatvori radnjicu.Glavna crta mu je rascupana kosa .


Susanita je neozbiljna devojka sa plavom kovrdzavom kosom,koja pokazuje zrele zenske osobine tog perioda kao ogovaranje,brak ,porodiljsko odsustvo,zena antagonisma i jednostavno hita da odraste.Njen san je da bude majka i domacica i voli da masta o raznim mogucnostima.Ona je Mafaldina najbolja drugarica uprkos rzlikama i nadmudrivanjima.Njen najzeci neprijatelj je Manolito i cesto prva zapocinje svadje i rasprave sa njim ,pa cak i kada joj se na njih ne uzvraca.Ponekda se cini kao da je zalhjubljena u Felipea.Ponekad se cini da je nezasita i da stalno zali sto mora da deli svoje stvari i uzinu sa prijateljima.


Migelito je dve godine mladji od Felipea,i godinu dana je mladji od Mafalde i drugih likova,karakterise ga frizura u obliku lista salate .On je nekakva vrsta buntovnika i zeljan da se ubaci u filozofske rapsrave i debate.Potomak je italijanskih emigranata i dede koji je previse skolon Benitu Musoliniju.Izgleda da ima ostru majku od koje je prestravljen.


Gilje je Mafaldin mali brat .Na veliku zalost nejgove sestre on mnogo voli supu.Ima sa sestrom kucnog ljubimca kornjacu.Cinican je i sklon da glumi pa je cesto na meti roditelja.Ima problematicnu narav kao i njegova sestra da se zakaci za nezgodne teme .


Libertad je spansko ime koje znaci sloboda.On je malog rasta i to dovodi do raznih sala kako ej sloboda malog rasta.
Libertad je najveci politicki radikalni karakter stripa,vise cak i od same Mafalde.






Mafalda i svi njeni likovi












                         Par stripova na spanskom imam, a mogu se pronaci i drugi prevodi poput engleskog, francuskog ...





                     





                  Mafalda se cesto moze naci na odevim predmetima ovo je par slika iz moje kolekcije sa Mafalidnim likom









Mafalda is a comic strip written and drawn by Argentine cartoonist Joaquín Salvador Lavado, better known by his pen name Quino. The strip features a 6-year-old girl named Mafalda, who is deeply concerned about humanity and world peace and rebels against the current state of the world. The strip ran from 1964 to 1973 and was very popular in Latin AmericaEuropeQuebec, and in Asia, leading to two animated cartoon series and a movie.

  • Mafalda: The main character Mafalda is an Argentine girl, approximately six years old,[1] with a great concern for the state of humanity and a proverbial hatred for soup. She often leaves her parents at a loss by asking about mature or complex topics. As an example, she gets chided to concern herself with child-like things instead of asking about China's communism; in response, she pretends to play with bubbles in soapy water only to promptly proclaim that she is done and then restate the China question once more. Her incisive observations often leave the adults at a loss. Mafalda is generally a pessimist to the point of being accused of being so by her friends; to this she responds that things are not so bad as to stop discussing them.
  • Mamá ("Mom") (Raquel, 6 October 1964) and Papá ("Dad") (No name, 29 September 1964): Mafalda's parents are a very normal couple, without any particular distinguishing features. Mafalda is often very critical of her mom's housewife status; her dad often tries to avoid Mafalda's snarky remarks and questions, although he very much sympathizes with the kid's scary view of school life. He is an avid horticulturist. Raquel appears to have been a talented pianist with Mafalda's father having a job as some sort of insurance agent who occasionally smokes.
  • Felipe (19 January 1965): A dreamer who is deeply scared of school, even though he's the brightest and oldest member of the gang. He often wages intense internal battles with his conscience, innate sense of responsibility, and top school grades that he hates (*shows Mafalda a note where his teacher compliments him on his grades* "That is the worst good news I've ever been given!"). A consummate procrastinator, he loves to play cowboys and read comics, especially the Lone Ranger. Late in the series, he also has a crush on a girl named Muriel (as Susanita once says). He is characterized by his hair and teeth. When Mafalda drew a picture with an uncanny likeness to him, she says she used a shoe with a carrot at an angle for a model.
  • Manolito (Manuel Goreiro, Jr., 29 March 1965): The son of a Spanish (in the comics he is sometimes referred to as Galician, but it is unclear if it means he is actually from Galicia or because in many South American countries all Spanish migrants are sometimes temed as Galicians) shopkeeper; while his family business is but a small, local grocery store, he seems ambitious with his career, business, capitalism and dollars, being more concerned with them than anything else. He's shown to be simple minded, but sometimes this is not the case. He is, in fact, very creative when it comes to business plans. He never goes on a vacation because of his father, who owns the store they work in. Both appear to enjoy making money and upon Manolito suggesting closing shop and go on a vacation for a few days, his dad appeared to have fainted from shock. He is characterized by his brush-like hair, which runs in the males of the family, and in one strip it is seen as growing quickly back right after it has been shaved.
  • Susanita (Susana Beatriz Clotilde Chirusi, 6 June 1965): A frivolous girl with curly blond hair, who displays mature feminine traits likes gossip, marriage, maternity, woman antagonism and hurries to grow up. Her dream is to be a mother and dedicated housewife and likes to fantasize about the possibilities. She is Mafalda's best female friend despite their bickering ("Well... you know... I'd rather freak out at you than at a complete stranger") She and Manolito are the fiercest enemies, although it is shown that Susanita is more often the perpetrator of their bickering; as the attacks are often one-sided, Manolito is caught off guard most of the times, but on occasion he gains the upper hand. At times, she seems to have a crush on Felipe. She is sometimes shown as a glutton, usually regretting sharing with her friends or tricking them out of their snack.
  • Miguelito (Miguel Pitti, 1966): About two years younger than Felipe and one year younger than Mafalda and the others, characterized by his lettuce-shaped hair. Somewhat of a rebel, most of the time he is a little too eager to get into philosophical debates. A descendant of Italian immigrants, his grandfather is very fond of Benito Mussolini. He appears to have a harsh, houseproud mother, whom he is frightened off.
  • Guille (Guillermo, 1968) or Nando in some translations: Mafalda's little brother. He loves soup (much to his sister's chagrin), has a pathological dependence on his pacifier, and he and Mafalda have a pet tortoise called Burocracia ('Bureaucracy'). Somewhat cynical and prone to histrionics, with the prime target being their mother. He is a bit of a troublemaker and appears to share the same trait as his sister in terms of bringing up awkward topics of discussion.
  • Libertad (5 February 1970): "Libertad" is a given name in Spanish, which means "Freedom". The character is of small stature, leading to jokes about the size of freedom. Libertad is the most politically radical character of the comic strip, more even than Mafalda herself. She took the place of being the political one while Mafalda became more well rounded in her topics of discussion. She often gets in trouble with her teachers due to her point of view.
The characters aged at about half the real time-scale while the script ran. They also went through minor changes largely due to the evolution of Quino's drawing style.


You Might Also Like

6 коментара

Bloglovin

Follow