Kako izgleda kada cuveni arhitekta Oscar Niemeyer dizajnira nakit :)

22:30

Prilikom jednog leta avionom odlucila sam da citam  magazin koji sam pronasla na sedistu . Da bih prekratila vreme leta ,a  napolju je nazalost bilo tmurno pa mi se nije dopadao prizor koji mi je bio dostupan za gledanje.Otkrila sam reklamu za nakit koji je dizajnirao cuveni arhitekta Niemeyer (Nimajer) i to u svojoj 102 godini.Kasnije sam pronasla vise podataka o tome kao i slike pomenute kolekcije nakita .Zelela bih da to podelim sa vama :-)


Oscar Niemeyer je brazilski arhitekta Sefardskog porekla,specijalista za medjunarodnu modernu arhitekturu.Rodjen je 1907 godine .Pionir je u istrazivanju formalnih mogucnosti armiranog betona iskljucivo za njegov estetski uticaj.Njegove zgrade cesto se karakterisu kao prostrane i izlozene ,mesaju se volumeni i prazan prostor za stvaranje nekonvencionalnih obrazaca.Cesto kritikovan i hvaljen ovaj arhitekta svakako predstavlja velikana u arhitekturi.A njegove zgrade cesto nose naziv icona stila u modernoj arhitekturi.

 

A fascinantna je i cinjenica da je odlucio da se bavi i dizajnom nakita i to u 102 godini.Evo kako je nastala i kolekcija nakita .

Arhitekta je legenda u Brazilu a uskoro moze biti legenda i u svetu nakita i mode.Kolekcija je uradjena u saradnji sa juveliorom Sternom koji je zeleo da uradi kolekciju nakita u cast ovog velikog arhitekte i da iskoristi nejgove skice i njegove krive linije.
Niemeyer je jednom rekao : "Ja uzimam moju olovku,pokret tece.Nastaje zgrada "(I pick up my pen. It flows. A building appears) a danas se ovo menja u nakit ,ogrlice i mindjuse.


                       Arhitkta sa predsednikom brenda Stern


Kolekcija se na trzistu pojavila u oktobru 2010.godine.Paznja je obracena na klasicne krive linije kojima ja Niemeyer fasciniran tokom cele svoje karijere .(What attracts me is the free and sensual curve, the curve I find in my country’s mountains, in the sinuous course of its rivers, in the ocean waves, in the body of the favorite woman.
—From “Poema da Curva”
by Oscar Niemeyer)


Medjutim izazov je bio i da majstor betona napravi nesto lagano i 
organsko sto ne bi bilo transpozicija zgrade ili spomenika.Brendu nakita bilo je potrebno nesto fluidno .To je i nastalo iz skica cuvenog 
arhitekte koji je svoju isnpiraciju nalazio u prirodi i zenama.
Kolekcija je podeljena u 8 podkolekcija nazvanih po projektima i radovima od znacaja ovog arhitekte.Maloprodajna cena ovih 
zadovoljstava se krece od 600  do 1500 dolara.
















 Ja sam izabrala za mog favorita ovu ogrlicu inspirisanu cvetom .Sta biste vi odabrali ?


A new jewelry collection by H. Stern is inspired by the famous sketches of the Brazilian architect Oscar Niemeyer. Subtle curves combine with airy empty space in a homage so successful that it has the approval of the grandfather of Brazilian modernism himself.“I pick up my pen. It flows. A building appears,” once said the Oscar Niemeyer of his signature drawings made in black felt-pen. But in the eyes of the jeweler H. Stern, he picks up his pen, it flows, and necklases, rings and bracelets appear. In what is the 102-year-old architect’s first foray into the world of jewelry, Niemeyer has approved – though not actually designed – a jewelry collection inspired by his sketches.

You Might Also Like

5 коментара

Bloglovin

Follow